Kök & trädgårdar

Alla göteborgares trädgård har öppet året om. Här får plantor och människor gro och växa. Hos oss jobbar människor som tidigare stått långt utanför arbetsmarknaden. I vårt KRAV-märkta kök och besöksträdgård får de möjlighet att jobba 100 % av sin förmåga i ett serviceyrke eller genom att jobba mer praktiskt i trädgården.

Trädgårdarna har alltid öppet men lunchserveringen med butik har öppet måndag till fredag 8.00 – 15.30 och lunchen serveras 11.00 – 13.30. Resten av dagen går det fint att bara ta en fika, titta på odlingarna, handla från butiken eller beställa catering. Vi kan fixa goda mackor till arbetsplatsträffen!


Trädgårdarna

Efter ett år av hårt arbete kunde vi 2011 stolt välkomna allmänheten åter till de vackra trädgårdarna vid Lärjeåns dalgång. Växthus och huvudbyggnad har renoverats i omgångar och vi har öppnat upp för en grön konferensverksamhet med möjlighet till guidade trädgårdsvandringar.

Vi odlar ekologiskt genom växelbruk och täckodling, för att värna om den biologiska mångfalden prioriterar vi gamla kulturväxter. I trädgården finns dekorativa och funktionella insektshotell här och var. Trädgården och köket KRAV-certifierades 2016 och vi är miljödiplomerade sedan 2013.

Sedan några år tillbaka har vi några bikupor som förser oss med en fantastisk lindhonung från Lärjeåns dalgångars alla lindträd. Våren 2019 fick vi ta över en liten flock hönor som behövde ett hem och vi har även två kaniner som bor i ett stort utehägn under sommarhalvåret.


Årliga evenemang

Under året arrangerar vi flera välbesökta och uppskattade evenemang. Vårmarknad i maj, Skördefest i september och Julmarknad i december. Vi bjuder in hantverkare och odlare från hela göteborg med omnejd. Kontakta oss via mail om du vill vara med och sälja på någon av våra marknader.

Klicka på bilden för att läsa mer om evenemanget.


Projekt och samarbeten under 2019

Under 2019 kommer vi med hjälp av projektpengar från Jordbruksverkets Leader-projekt ge trädgården ett rejält lyft. Målet är att tillgänglighetsanpassa trädgården genom markläggning, sätta upp lampor för att öka tryggheten och bygga ett utomhusklassrum i anslutning till växthuset för att skapa möjlighet till samarbeten med förskolor och skolklasser i området.

Vi hoppas även på att under året kunna hålla fler djur genom olika samarbeten med närboende och att vi tillsammans skapar en spännande trädgård som människor åker långväga för att besöka. Drömmen är Lärjeåns kök & trädgårdar ska bli en ekologisk upplevelsegård i samklang med naturen – tillgänglig för alla.

 


Äta är en sinnlig upplevelse

För oss är det självklart att det ska smaka bra för ögat, gommen och samvetet. Därför är det viktigt att våra produkter ser läckra ut, är gjorda av bra ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt och tillagade med hänsyn till miljön. Beroende på säsong kommer en del av salladsbuffén från våra egna KRAV-certifierade odlingar. Vi odlar ett helt land fullt av ätbara blommor för att dekorera mat och bakverk med.

Foton från vår vackra trädgård

Foto: Johanne Pernklint